domingo, 3 de marzo de 2013

Los libros del mes de febrero de 2013 del Grupo Leo en La Tiza: "El Florenci, el drac vegetarià"

Los libros del mes de febrero 2013 del Grupo Leo
en La Tiza

Artículo visto en:
Suplemento de Educación Infantil "La Tiza" 27-02-2013
Diario Información de Alicante con el  Patrocinio de la Fundación CajaMurcia y COES

El Florenci, el drac vegetarià

L'Autor: Jules Bass (Filadelfia, Pensilvania; 1935 -):
Se educó en la Universidad de Nueva York y su primer trabajo fue en una agencia de publicidad de Nueva York hasta principios de los años 1960, cuando fundó la productora cinematográfica llamada Videocraft International, que más tarde se convertiría en Rankin/Bass Productions, Inc. junto a Arthur Rankin Jr. Los dos trabajaron mano a mano durante muchos años, co-dirigiendo y produciendo una gran cantidad de películas y series animadas en stop motion, de las que quizá las que lograron mayor impacto fueron varios especiales televisivos navideños, como Rudolph the Red-Nosed Reindeer, Santa Claus Is Comin' to Town, Rudolph's Shiny New Year, The Year Without a Santa Claus, Frosty the Snowman, Twas the Night Before Christmas, o Jack Frost. Bass. Compuso la banda sonora de parte de estas películas, en colaboración con Maury Laws, además de hacer de letrista de varias canciones. Además fue acreditado como director único de algunas producciones como Mad Monster Party (1969) y The Daydreamer (1966).
Bass dejó de dirigir y producir películas en 1987, pero en fechas más recientes ha publicado un par de libros infantiles, protagonizados por Herb, el dragón vegetariano.

Il·lustrat per: Debbie Harter (-):
Debbie Harter es ilustradora de un buen número de libros para niños, como Walking Through the Jungle, The Animal Boogie, La serie de libros del Oso (Bear Series), Cha-cha-cha en la selva, Port Side Pirates...

Ressenya:
Per ser un bon drac s’ha de ser molt ferotge, menjar-se princeses, fer molta por a tothom i, sobretot, ser carnívor. Però en Florenci és un drac molt especial, té un hort, cuina sopes, es fa amic dels nens i és vegetarià. Tot un insult per a la resta de dracs.

La Tiza de la Lectura. Leo, leo, que me animo a leer.
Un conte:
El Florenci, el drac vegetarià

Tots els dracs del bosc de Fustam eren carnívors. En Carnicroc n’era el cap.
Al mig del bosc de Fustam hi havia el Castell Fosc. 

El que més li agradava a en Carnicroc eren les incursions nocturnes al castell amb els seus amics. Tenia predilecció pel gust dolç de les princeses, tot i que es cruspia els cavallers cruixents amb gairebé el mateix delit.

Però hi havia un drac diferent. Mentre en Carnicroc i els seus amics seien a la seva cova planejant la següent incursió, el Florenci era feliç tenint cura del seu hortet. Hi conreava naps, tomàquets, porros, enciams, coliflors i pastanagues. I també pèsols, xirivies, pebrots vermells i pebrots grocs, patates i julivert. Perquè el Florenci era vegetarià.

Una nit els cavallers van celebrar una reunió al Castell Fosc. Bernat l’intrèpid n’era el capitost.

-Ha arribat l’hora d’alliberar el bosc dels terribles dracs que ataquen els nostres castells, devoren la nostra gent i es mengen els millors senglars! –va proclamar en Bernat-. Hem d’organitzar una gran cacera.

-Mort als dracs! –van cridar els cavallers.

-Ara escolteu-me atentament: el rei ha ordenat que tots els dracs siguin capturats vius.

-Vius? –van rondinar els cavallers-. Per què, vius?

-Perquè els dracs que trobem seran llançats al fossat del Castell Fosc, perquè tothom ho vegi.

-Hurra!

De cop i volta, una ràfega de vent i un batre d’ales van cridar l’atenció dels cavallers. A través de les finestres de les altes parets de pedra van veure retallada contra la lluna plena la silueta d’un drac monstruós que s’allunyava volant.

-Un drac espia! – va cridar en Bernat.

Els drac es van reunir en una immensa cova amagada. El Florenci, que no hi havia estat convidat, no sabia res del pla dels cavaller.

En Carnicroc va parlar:

-Amics meus, els cavallers estan organitzant una cacera. No ens agafaran pas desprevinguts, oi que no? Com a resposta, els dracs es van posar a picar el terra amb les cues i la cova va retrunyir amb el so del seus veus malignes:

-Els socarrimarem, els rostirem, els bullirem, els estofarem, els courem al vapor, tots plegats!

-No! – va bramar en Carnicroc-. Desapareixerem. Amagueu-vos a les coves. Espereu que siguin fora. Aleshores atacarem! I podreu cantar les vostres cançons!

Els dracs van aprovar el pla amb rugits i les seues llengües de foc van espetegar contra el sostre de la immensa cova.

Mentrestant, el Florenci estava preparant una nova sopa amb mantega, porros, cebes i patates.

-Mmmm- va fer, llepant-se els llavis-. Molt gustosa. Li hauré de donar un nom: el famós brou vegetal amb aigua de llac de Florenci.

El Florenci no s’havia adonat que estava en perill, que quan els cavallers sortissin seria l’únic drac que trobarien a tot el bosc de Fustam.

Aquella nit, cent cavallers, en grups de quatre, van començar la cacera, i cada grup va prendre una direcció diferent. Van estar buscant durant set dies i set nits, però no es veia cap drac.

Finalment, l’últim dia de la cacera, un grup que havia anat cap a l’oest va veure de lluny un drac. Sabien què havien de fer.

El Florenci estava cavant al seu jardí, sense adonar-se que l’estaven envoltant. Quan estava a punt d’arrencar unes males herbes, els cavallers se li van abalançar damunt.
 ............................................................................

Fragment del llibre: El Florenci, el drac vegetarià
Autor: Jules Bass
Il·lustrat per: Debbie Harter
Editorial: Intermón Oxfam
Col·lecció: Sueños Azules +8
ISBN: 978-84-8452-570-7
Activitats:

  • Què creus que li passarà al Florenci? Li ajudaran els altres dracs?
  • Tindran en compte que el Florenci és un drac vegetarià?
  • Acaba la història i l'envies acompanyada d'un dibuix original al Concurs Literari Grup Leo 2013:
Grupo Leo

Apartado 3008
03080 Alicante
O por Email a:
  • grupoleoalicante@gmail.com
Importante: No olvides escribir tu nombre, curso, centro educativo y teléfono o e-mail de contacto.
...................................................................
grupoleo@terra.es

No hay comentarios: