viernes, 2 de marzo de 2012

Leo Leo que me animo a leer: El príncep desmemoriat

Artículo visto en:
Suplemento de Educación Infantil "La Tiza" 29-02-2012
Diario Información de Alicante


EL PRÍNCEP DESMEMORIAT 

Fa segles hi havia un regne més petit que gran, prop de les costes de la Mediterrània: es deia el regne de la Terra Blanca. La seua reina Brígida I tenia un sol fill, que es deia Girau. De xicotet, el príncep era força oblidadís i fou justament el seu preceptor, el noble marqués de Rotival, qui li ajudava a fer memòria en moltes ocasions.
Un dia, quan el príncep Girau, ja fet tot un jove garrit, anava de cacera, perseguint a cavall una llebre de les grosses es va pedre de tots els seus companys. Havent-se endinsat en un bosc espessíssim, perdé també tot el sentit de l'orientació.
A les dotze de la nit arribà per casualitat a una àmplia esplanada amb un edifici que semblava un castellet. Malgrat el misteriós aspecte de la mansió, Girau va dir-se:
-Quina sorte! Ací demane posada!
Baixa del cavall, toca a la porta i li obri una velleta que li pregunta:
-Què voleu, bon cavaller?
-M'he perdut en el bosc -va informar-la ell- i voldria posada. Sóc el príncep Girau de la Terra Blanca.
La vella el féu passar fins a una gran cuina on li va servir un sopar excel·lent. I, en acabant de sopar, el va conduir a una cambra de gelades parets que més semblava un calabós.
-I el vostre amo?
-El mey amo no hi és; si no, ell us hauria fet les honors.
La velleta deixà sol Girau i tancà una gruixuda porta. El príncep va sentir que passava un sorollós forrellat per la part de fora, i tingué la impressió d'haver caigut en una penosa aventura. Però com que era animós, deixà en un racó la ballesta i les fletxes, i només posar el cap en el coixó, es va quedar dormint profundament.
L'endemà, al despertar-se, va veure que ballesta i fletxes havien desaparegut. Llavors va sentir una desagradable rialleta:
-Hè, hè, príncep Girau.
Per finestró que hi havia en la porta tancada. Apareixia una cara estranyíssima i de maligna expressió.
-Qui ets? -preguntà enfurit el príncep.
-Sóc el baronet de Soterroni i vinc perquè em signeu un pergamí.
Aleshores Girau s'adonà que havia caigut en presó.
-Què aneu a fer de mi?
-Res, si signeu aquest document.
El baronet s'havia fer arrere per traure's el pergamí del si, i llavors, pel finestró, Girau poguè veure millor com era aquell maligne ser, que pareixia talment un gnom. El curiós personatge li donà un document que deia:
“Jo, Girau, fill de la reina Brígida I i príncep hereu de la Terra Blanca, faig renúncia plena dels meus drets al tron del dit regne a favor del baronet de Soterroni, del regne Migjornal. L'esmentat baronet entrarà triomfalment, com a rei de tota la Terra Blanca, a la mort de la meua mare”.
Girau mudà de color i llançà el tal pergamí a la cara d'aquell baronet. Llavors, el baronet d'un colp tancà el finestró i Girau començà el seu trist captiveri.
Un dia es va produir un prodigi: sobtadament entrà un oriol per la tronera i es posà a revolantigar per tota la cambra. L'ocell xisclava insistentment. Girau l'imitava i l'oriol encara insistia més. Ara, cada dia, venia a la mateixa hora i el príncep se n'alegrava molt. Això passà durant un parell de setmanes, durant les quals, ell i l'oriol, s'havien fet la cosa més amiga del món.
Arribà un matí que l'oriol entrà en el dormitori com sempre, però no revolà per la cambra com solia fer, sinó que es parà enmig del paviment, obrí les ales i es tornà una jove morena abillada amb un finíssim vestit blanc...
.....................................................
Rondalla treta del llibre:

Autor: Enric Valor
Adaptació de Rosa Mª Serrano
Il.lustracions: Carles Ortín
Editorial: Gregal Llibres
Activitats:
  1. Quines conseqüències ha tingut per a Girau el fet de separar-se dels seus companys?
  2. Qui creus que pot ser la jove i com pot ajudar al príncep?
  3. Escriu un conte o poema i envia'l amb un dibuix original al “Concurs literari Grup Leo”:
Grupo Leo,
Apartat 3008
03080 Alacant


També pots enviar-lo per mail: grupoleoalicante@gmail.com

Escriu el teu nom, cognom, curs i e-mail o número de telèfon particular.

No hay comentarios:

Grupo Leo