domingo, 26 de enero de 2014

Los libros del mes de enero de 2014 del Grupo Leo en La Tiza: "Des d’una estrella distant" de Agustín Fernández Paz

Los libros del mes del Grupo Leo
en La Tiza

Artículo visto en:
Suplemento de Educación Infantil "La Tiza" 22-01-2014
Diario Información de Alicante con el  Patrocinio de la Fundación CajaMurcia y COES

Des d'una estrella distant

L'Autor: Agustín Fernández Paz (Vilalba -Lugo-, 1947 -):
Amb més de trenta obres publicades, és l’escriptor amb més èxit de la literatura infantil i juvenil a Galícia i un dels més importants de l’Estat espanyol. A més, aquest catedràtic de filosofia és membre fundador dels col·lectius de renovació pedagògica Avantar i Nova Escola Galega.
Per la seua obra ha rebut guardons tan prestigiosos com elPremio Merlín per As flores radiactivas, el Premio Lazarilloper Contos por palabras, el Premi Protagonista Jove per Aire negre o el Premi CCEI per O centro do labirinto. Amb el llibreNomés ens queda l'amor (Bromera, 2008), va aconseguir el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil. Bromera, l’editora d’Agustín Fernández Paz en la nostra llengua, ha publicat bona part dels seus títols: Les flors radioactives (1991), Cartes d’hivern (1997), Amor dels quinze anys, Marilyn (1999), Aire negre (2000), Nit d’ombres voraces(2003), Tres passes pel misteri (2004), Raquel té por (2004),Laura i els ratolins (2004), La fugida del mar (2005), Fantasmes al passadís (2005), Els guardians del bosc (2007), Passadissos d’ombra (2007), La nit dels animals (2008), Només ens queda l'amor (2008) i El centre del laberint (2011), , tots amb un gran èxit entre els lectors joves i amb més de 150.000 exemplars venuts. A més, al novembre arribarà a les llibreries la col·lecció infantil «El meu món i jo», una maleta de contes que inclou un nou títol d’Agustín Fernández Paz, Amunt.

Il·lustrat per: Alberto Pieruz (Oviedo, 1975 -):

Licenciado en bellas artes en las especialidades de pintura y diseño gráfico y audiovisuales por la Universidad de Salamanca. En la actualidad trabaja como ilustrador free lance colaborando con diversas editoriales, revistas, empresas de diseño y publicidad y proyectos multimedia.
Entre los libros que ha ilustrado, cabe destacar Masticación del amor o La sombra de Laura, publicado en la col·lección «Maleta Mágica» de Algar Editorial. Un pelotón de mentiras es la primera obra que ilustra para «Calcetín».

Ressenya:
Daniela no esperava trobar-se un ratolí a casa de l’àvia, i menys encara que parlara! En realitat, és un extraterrestre enviat des d’una estrella llunyana amb una missió: estudiar les persones i descobrir què poden aportar a la civilització –avançadíssima– del seu planeta. Quina deu ser la principal riquesa dels humans?

La Tiza de la Lectura. Leo, leo, que me animo a leer.
Un conte:
TEMPS DE CANVI

Adéu a les amigues del barri i als xiquets i les xiquetes de l’escola. La seua família abandonava Lugo i se n’anava a Vigo, amb el propòsit d’establir-se. De ben poc li valia que els seus pares parlaren amb entusiasme del pis nou que havien llogat, molt més gran que el de Lugo i amb un gran terrat des d’on es veia la mar. Ni tampoc que li repetiren una vegada i una altra els avantatges que tindrien a Vigo. L’única realitat era que al cap d’unes setmanes estaria en una casa nova, en una escola nova, en una ciutat nova. I no li’n quedava altra que resignar-se davant d’aquell canvia tan gran que amenaçava d’esborrar una bona part del seu món.
– Tenim la mudança contractada per a l’u d’agost i abans hem de recollir tota la vida que hi ha en aquesta casa.
La mare li parlava amb aquell posat seriós, eixe que reservava només per als assumptes importants.
– Durant els pròxims dies, amb tantes coses a fer, no et podrem atendre. De manera que el pare i jo hem pensat que serà millor que passes la setmana a casa de la iaia. Quan ho tindrem tot arreglar al pis nou de Vigo, anirem a buscar-te.
– I també vindrà Marcos?
– No, Marcos ja és gran. Ens ha d’ajudar a fer el trasllat.
Com que va veure que la xiqueta feia cara de disgustada, sa mare va afegir, en un to més tranquil:
– No faces mala cara. Si només serà una setmana. A la iaia li agradarà veure’t, quan hem parlat per telèfon m’ha dit que li feia molta il·lusió. I també hi ha la tia Vero i Henrick. Crec que ho passaràs molt bé, ja ho veuràs. 
Des que havia nascut, ja feia quasi nou anys, no coneixia una altra casa que la de Lugo. La seua habitació, els seus joguets, el pis per on podia caminar amb els ulls tancats sense xocar contra cap porta. I el barri, les amigues, l’escola, el parc... Tot allò que constituïa el seu món estava a punt de desaparéixer.
Nervis, inquietud, por, disgust... Al cap de Daniela només bullien sentiments negatius. Comparada amb aquells canvis, la setmana que havia de passar a ca la iaia Matilde no li semblava gran cosa. No li agradava anar-hi sola, i encara menys en una casa on només vivien adults.

El viatge de Lugo a Mondoñedo va durar una miqueta més d’una hora. Daniela coneixia molt bé el camí perquè ja havia anat altres vegades a ca la iaia Matilde.
La iaia devia haver sentit el soroll del cotxe, perquè ja havia eixit a rebre-les a la porta de la casa.
– Benvinguda, Estrella. Com m’alegre de veure’t! –la iaia va abraçar la mare de Daniela així que va eixir del cotxe–.
La iaia va descobrir de seguida la presència de Daniela, que va tardar una miqueta més a baixar del cotxe. Li va allargar els braços oberts i la xiqueta va córrer a abraçar-la.
– Ací et porte aquesta joia, encara que no sé si molt contenta.–Estrella va mirar la seua filla amb afecte–. Es quedarà amb vosaltres una setmana, mentre fem el trasllat al pis nou.
Després, dirigint-se a la xiqueta, la iaia hi va afegir:
– Com has crescut! Fa goig veure’t.
Daniela va somriure i, una miqueta més animada, va preguntar:
– I on dormiré?
– Que dorma a la meua habitació, així la tens al costat –va intervindre la mare.
– Ara que parlem de la teua habitació, hi hem fet algun canvi quan hem arreglat la casa –va comentar la iaia–. Per què no pugem a veure-la?
Pujaren per les escales i caminaren fins al cap del corredor. Entraren al dormitori que sempre havia sigut d’Estrella.
–Heu canviat el llit! –va exclamar Estrella, així que va entrar al dormitori.
–Sí, l’hem canviat. L’altre era vell i massa estret. El matalàs també és nou.
–I els llibres? Heu llevat la llibreria!
–Ocupava massa espai i hauràs de reconéixer que estava a punt de caure qualsevol dia... Els llibres el hem pujat tots i els hem guardat al bagul de l’avi Ismael, aquell tan gran que va portar de l’Havana.
Estrella va procurar que no se li notara el disgust, sobretot en veure l’expressió alegre de Daniela. Aquell havia sigut el seu dormitori, el refugi dels seus anys adolescents, però ja no ho era. No podia exigir que tot continuara igual com quan ella vivia en aquella casa.


Després d’haver dit adéu a sa mare, Daniela va pujar al que havia de ser el seu dormitori. Ajudada per Verónica, va guardar dins l’armari la roba que havia portat. I després, va decidir explorar tots els racons de l’hort.
A mesura que passaven les hores de la vesprada, va anar intensificant-se el seu desassossec. Li ho devien notar perquè, aquella nit, mentre sopaven a la cuina, tots s’esforçaven a parlar de les meravelles de Vigo i de com de bo seria aquell canvi.
–Mira’m a mi –li va dir Henrick–. Jo vivia a Copenhaguen, una ciutat fascinant i animadíssima. Qui m’havia de dir que acabaria vivint a Galícia? Però així són les coses, la vida està plena de canvis. Ta tia es va creuar en el meu camí i em va convéncer per a vindre a viure a Mondoñedo. De vegades cal canviar de lloc per a trobar la felicitat!
  ............................................................................ 
Fragment del llibre: Des d’una estrella distant
Editorial: Bromera
Col·lecció: El Micalet Galàctic +6
ISBN: 9788490261705
Activitats:
  1. Daniela està trista perquè canvia de ciutat, desapareix el seu món, i no li agraden aquestos canvis. Penses que podria canviar el pensament de Daniela? Per què? Raona la teua resposta.
  2.  En aquest text, Daniela, Estrella i Henrick viuen els canvis de diferent forma. I tu, com vius els canvis? Com reacciones? De forma positiva o negativa? Posa un exemple.
  3. Què li passarà a Daniela durant la seua estada a ca la iaia Matilda? Et proposem que continuïs la història i inclogues un dibuix. I si el que t’agrada és la poesia t’animem a escriure un poema al voltant del tema del canvi o la teua ciutat, escola, amics.., amb un dibuix també. Després, envia-ho tot al Concurs Literari del Grup Leo: 
Grupo Leo
Apartat 3008
03080 Alacant
o per e-mail a: grupoleoalicante@gmail.com
Escriviu el vostre nom, cognoms, curs, col·legi i telèfon o e-mail particular
...................................................................
grupoleo@terra.com

No hay comentarios:

Grupo Leo