miércoles, 23 de septiembre de 2020

Los libros del mes de septiembre: "Quin pardal!"

Resenya:

Des que l’autora el 2014 publicà el primer àlbum (Cara de pardal), la popularitat dels seus llibres i el seu impacte ha estat impressionant, tot essent dels més venuts aquí i a l'estranger.

Cara de pardal i Quin pardal! són uns suggeridors àlbums il·lustrats que estimulen a pensar en les paraules, a superar-ne la literalitat i endinsar-se en el suggeridor món dels significats.

Les llengües són vives quan són capaces de generar paraules i expressions que enriqueixen la comunicació amb nous significats. Són una riquesa per a la que hem d'estar sensibilitzats i poder gaudir-ne.

I això és el que ens aporta aquest àlbum on, a partir d'una anècdota aparentment banal com pot ser un comentari de cortesia en un ascensor, al nostre protagonista se li despertarà el cuquet de descobrir què volen dir determinades expressions i acabarà adonant-se que les paraules de vegades volen dir coses diferents de les que aparentment diuen. Perquè hi ha expressions, com quan diem d'algú que té el cap ple de pardals o que és un gallet, on no parlem de pardals o galls sinó de persones. I d'aquesta aventura apassionant de descobrir-ho va aquest llibre, que resulta molt recomanable per a nens i nenes a partir de 6 anys.

Les expressions són molt comunes. A voltes es comparen característiques o qualitats d’animals amb persones. “Estar fet un pardal” o “ser un pardal” vol dir “tindre aspecte d’entremaliat, d’espavilat”.

Hi ha altres expressions amb pardals: “tindre el cap ple de pardals”, “més val pardal en la mà que una perdiu en l’aire” o “ser pardal de primera volada”.

T’atreveixes a descobrir què signifiquen?

L’autora i il·lustradora:


Rocio Bonilla Raya
(Barcelona, 1970) és una escriptora i il·lustradora catalana.
Llicenciada en Belles Arts, i després d'una dècada dedicada a l'àmbit de la publicitat, crea el projecte «Érase una vez», dedicat a decorar espais infantils amb pintura mural. L'any 2011 entra al món editorial com a il·lustradora, i debuta com a autora amb l'àlbum il·lustrat Cara de pardal (Animallibres, 2014). Ha publicat una quarantena de llibres, entre els quals destaquen títols com La muntanya de llibres més alta del món (Animallibres, 2015), De quin color és un petó? (Animallibres, 2015), Germans! (Animallibres, 2018) o El gran llibre dels superpoders amb Susanna Isern (Flamboyant, 2017). Els seus llibres han estat traduïts a més de vint idiomes i han rebut diversos premis. Ha sigut una de les autores més venudes en català l'any 2018.

QUIN PARDAL!


Climent era un xiquet molt curiós, com qualsevol altre.

Li agradaven els pastissos, jugar amb els seus cotxes,

fer rugir els seus dinosaures i construir cabanyes

en la seua habitació.


Li encantava anar a l’escola, resoldre problemas

de matemàtiques, buscar fulles seques…


…o estudiar l’univers.

Climent no era massa alt, però tenia un fum d’amics.


Un dia, en tornar de l’escola, Climent es trobà

amb la senyora Carmeta, la veïna del tercer,

i el seu diminut gos Hulk. La senyora Carmeta

sempre li pessigava les galtes.

…raó per la qual Climent, en pujar a l’ascensor,

es refugià en un racó i intentà pasar inadvertit.

Però la senyora Carmeta no deixà de mirar-lo

fixament fins que arribaren al seu pis, i, abans d’anar-se’n, exclamà:

–Quin pardal que estàs fet!

En casa, Climent no deixava de pensar

en el que li havia dit la denyora Carmeta.

Es mirà i es remirà en tots els espills,

però no es veía com un pardal.

L’endemà, decidit a aclarar el misteri, busca

el seu equip d’explorador i va correr cap al parc

del cantó.

 

 Extret de: Quin pardal!

Autora: Rocio Bonilla Raya

Dibuixos: Rocio Bonilla Raya

Editorial: Bromera

ACTIVITATS:

1.    Treballarem comprensió lectora: Com era Climent? Què coses li agradaven? Què li diu la senyora carmeta? Perquè creus que Climent no deixava de pensar en el que li havia dit? Què coses fa per aclarar el misteri?

2.    A partir del conte, treballem en la classe de llengua el significat de les expressions: tindre el cap ple de pardals”, “més val pardal en la mà que una perdiu en l’aire” o “ser pardal de primera volada”. Aprofitarem el mural que porta per a aprende diferents tipus de pardals.

3.    Escriu un conte o poema i envia’l per correu postal acompanyat amb un dibuix, amb el teu nom, cognoms, curs, col.legi i telèfon a

Grup LEO

apartat 4042

03080 Alacant

o per Mail a: grupoleoalicante@gmail.com

Seran publicats al nostre BLOG.

 

3 comentarios:

Ofelia Guijarro Martínez dijo...

Me ha gustado mucho. Mi nieto de seis años tiene los mismos gustos que Climent. Seguro que le encantará el libro.
Magníficas actividades para trabajar en el aula y en casa.

DIEGO dijo...

Para poder jugar con los distintos significado de una palabra.Expresión y comprensión oral y escrita.Bonito cuento.Todo un juego.

DIEGO dijo...

Un cuento que estimula a jugar con las palabras y sus distintos significados.Expresión y comprensión Oral.

Grupo Leo